Doğayı seviyorsanız, trackinge ilginiz varsa, biraz da heyecan arıyorsanız geocaching sporuna hoşgeldiniz. Türkiye'de adı çok az bilinen ve duyulan bir spor alanı (oyun) olsa da yurtdışında acayip rant yapmış bir gezi aracıdır kendisi.
Geocaching'in Türkçesi define avı oyunudur. Oyun kökünde GPS sevdalıları için düşünülmüştür. Koordinatlara göre kutu yerleştirme ve kutu bulmadan ibarettir. 2000 yılından beri aktif olan bu oyun dünyada ilk N 45° 17.460 W 122° 24.800 koordinatlarında Oregonda bulunan kutu ile GPS denemesi yapan Dave Ulmer tarafından geliştirilmiştir. Stash(Saklanmış) ismini verdiği bu deneme ilgi çektiği farketildiğinde Hazine avı ismiyle gerçek bir oyun alanı haline getirilmiştir.
Fotoğrafta gördüğünüz kutucuklar Geocach Kutularını temsil etmektedir, siteye üye olarak hangilerinin bulunduğunu, zorluk derecelerini, GPS adreslerini ve aklıma gelmeyen onlarca şeyi bulabilirsiniz.
Gelgelelim oyunun içeriğine, Öncelikli üç seçeniğiniz var ya kutu saklarsınız ya kutu bulmaya uğraşırsınız ya da her ikisini de yaparsınız . Kutuların nasıl olması gerektiği, içine neler koyabileceğiniz ve nerelere koyabileceğiniz ufak kurallar içerir, Mesela kabınızın su geçirmemesi gerekir ki emek boşa gitmesin, içerisine çok değerli eşyalar konulmaması tavsiye edilir filan. Saklayacağınız yerlerde gelişigüzel olamaz, tüm bunlarla ilgili sorularınız varsa Geocach sitesini ziyaret etmeniz iyi olur. Site ingilizce ve birçok dilde çevirisi mevcut fakat Türkçesi maalesef yok. Geocaching Türkiye sitesinde -pek kullanılmasa da- yararlanabileceğiniz bilgiler var. Define avı oyunu dense de kutularda ufak çaplı hediyeler, not defteri, geocach parası ve kullanıcıların yaratıcılığına kalmış eşyalar bulunması muhtemeldir. Kutu dediğime de bakmayın saklama kabı diye düşünmek daha doğru şekli şemali her seferinde farklı olabilir.
Tanımadığınız birinden emeğiniz karşılığında bir şeyler almak ve tanımadığınız insanlara bir şeyler bırakmak tüm bunları yaparken de hem sporunuzu hem de ufkunuzu geliştirmek isterseniz denemeden geçmeyin derim.
Ayrıca Türkiye'de bu sporu(oyunu) yaymak da bizim elimizde genellikle kıyı kesimlerinde geocach bulmak mümkün turistler sağolsun :) ama iç kesimlerde yok demek makul, onca güzel dağımız, ovamız, alanımız varken kullanmamak olmaz. Dağ, bayır, çayır sevmeyene zeki çocuklar metro istasyonlarına koymaya başlamış :D yani istediğin her yerden bir geocach çıkabilir. Ne bekliyorsun, al eline GPS aletini Haydi katıl..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder