11 Mayıs 2015 Pazartesi

Gel Fika'ya sana İsveç'te Ne Yeme(me)liyim' i anlatayım.



Evet bıktınız İsveç'i duymaktan ama ne yapayım ben de bunları biliyorum :) Hem pes etme bak ne güzel tarifler geliyor, ham hum götüreceksin sonra da teşekkür edeceksin. Farklı lezzetler iyidir yamiyam mideye indireceksin;)
Ama hepsinden önce öğrenmeniz gereken şey; FİKA
İsveç kahve molasına verilen ad! Kulağa da hoş gelmiyor mu, Üniversitede, iş yerlerinde, oyunlarda ara verecekleri zaman Fika zamanı derler. Hadi 2-3 dk. Fika yapalım bu sırada yemekleri anlatayım.

Tanıtım Yemekleri


Nasıl? Bayıldınız, ağzınız sulandı değil mi? :) Tamam tamam ben de pek beğenmemiştim ama ayıla bayıla yiyeni de oldu ;) Hem  çok da zekiler, hiç aklınıza yemekleri de pasta şeklinde sunmak gelmiş miydi ? yok. Şimdi malzemeleri az çok anlamışsınızdır,  Yukarıda 3 çeşit yemek var, biri karidesli, biri vejetaryan diğeri de jambonlu.   Beyaz gördükleriniz pide ekmeği üstü krema, kaşar peyniri, salatalık, domates, limon ile süslendirilmiş. Karidesli istiyorsan çiğ karides, jambonlu istiyorsan da salam doğrayıp şekillendirip koyuyorsun yani  sebzeli turta :) Çok da bir fark yok anlayacağın. Ama gel sen bana uy bunlardan yeme;)

                                                             Köttbullar(Meatballs)


Ikeya giden bir çok kişinin bildiği İsveç köfteleri :D Tadını tutturdun diyelim bu köftenin ama önemli olan ekşi krema sosunu hazırlayabilmek ve tabii ki yaban mersini reçeliyle sunup yiyebilmek. Tadı harika, denemen gerekenler listesinde.

Surströmming(Ringa Balığı)


Surströmming (Bizim dardanel ton sanma sakın, fena bu ama geleneksel yemek dediysek koymak lazım, ülke balıklarıyla ünlü napalım:), Ringa balığı var içinde ama parçalanmış filan değil bütün halinde çıkarıp ham yapıyorsun kokusuna dayanabilirsen. Ama bunu yemen için oraya gitmen şart canım, bizim pazarlarda bulamazsın.

Ringa balığı


Bak bu harika işte smoked dediğine bakma en azından bizim yediklerimiz kokmuyordu çünkü isveçliler bunu okyanus kıyısında çamurda bekletip yapıyorlarmışmış, -bizimki öyle yapılmamıştı heralde-, üzerindeki limon sosu da ayrı bir harika kesinlikle dene bunu.  

                                                               Kaşar Peynirli Ekmek


İkindi kahvaltısı, sabah kahvaltısı, İsveç çocuklarının yediği kahvaltı işte bu kadar bakma sade durduğuna üstüne de yağ sürüyorsun off bir tatlı oluyor ki sorma. Bu arada sadece  pide ekmekle yenmiyor. İsveçlilerin tercihi Kraker ekmek denen sert ekmek ile yemek. ,Örnek;


                                   Yaa marketlerde gördüğün o wasalar da İsveç Malı, deme bana bıktırdın diye :)

BRIE Peyniri
Bak bu işte çok farklı ama sadece İsveç'e has değil, bizim Çekli arkadaşların ülkesinde de varmış. Hatta Türkiye'de de var :) Adı Brie peyniri, bir tür Fransız peyniri. Ama yapım usulü farklı, Kesinlikle denemelisin. Migrosta var. Alıyorsun o peyniri, dışını istediğin soslarla harmanlıyorsun, Zeytinyağı, karabiber, kırmızı biber, ne istersen. Alüminyum folyoya sarıp ızgara da kızartıyorsun sonra da Afiyet bal şeker olsun.
                                                        


                                         Smörgåsbord (Açık Büfe) Açık Büfeden seçtiklerim.

                                   
Fotoğraftan anlaşıldığı gibi farklı lezzet filan yok bu tabakta :D Benzer yanlarımız da çok yani.Özellikle salatalar.
----------------------------Şimdi sıra Tatlılarda, İsveç bence tatlı ustası!--------------------------------------

Pannkakor (Pancake) 

Evet bildiğin Akıtma bu (göçmenlerdeki adı), ya da Fransız Krebi.
Fark mı krem şanti ve şu aşağıda resmi olan yaban mersini reçeli ile sunulması, olmadı böğürtlen filan takılıyorsun. Ye yani  bundan tanıdık lezzet.

Lingonsylt

  Yaban mersini reçeli kimisi kızılcık diyor ama karar senin, bu reçeli her yemekte, her öğünde görmeniz mümkün, tatlısı, tuzlusu ayırt etmeyeceksin. Yemeklerin içinde olur mu deme, Avrupalılar da öyle yiyor valla. Pek  bir uyumlu dene bak. (Özellike köfte yanında)

İsveç Şekeri, bizim Bebetolar 

                                                         
Bak şimdi sana hayatının en kritik bilgisini veriyorum, bu şekerleri koymamdaki en önemli sebep, şu siyah yaratıklar (Liquorice) var ya onlardan sakın ha uzak dur, ay koklayayım, bir tadına bakayım filan sakın sakın, mideni öyle bulandırır 2 ay toplayamazsın, ya da bir hafta baş ağrısı çekersin. Kalanları denemekte fayda var, değişik güzel tatlar mevcut.

Salt Liquorice (Tuzlu meyan şekeri denen meymeletsiz) 


                                                                       SEMLA

Ayrı bir aşk diyorum bu tatlıya, yumuşacık hamurun içinde badem ezmeli krema var ama anlattığım kadar basit değil, fevkalede her insanın ölmeden tatması gereken bir tat:)  bak fiyatı da çekmişim 29 kron yani 10 tl.
**** Semla aslında FAT TUESDAY (17.02.15) seneye (9.02.2016) diye adlandırılan bizim  Oruç onların Büyük Perhiz öncesi son günü yenen özel bir yiyecek.



Doğum günlerinde yendiği için adına prenses keki denmiş, içi mükemmel ama dışı şeker hamuru olduğu için bana biraz ağır gelmişti. Tabii ki denemeden geçmemen gerekenlerden.




İşte benim vazgeçilmezlerimden, Tarçınlı Çörekler, harika ötesi bir koku ve yumuşacık bir tat.
   ***Tarçınlı Çörek Günü (Kanellbullens dag);
 Ülkenin çörek günü var ya :D Oda İsveç Fırıncılarının 40. yılını kutlamak için oluşturduğu gün :) 4 Ekim! 

PEPPARKAKOR (Zencefilli Bisküvi) 


Sene 2013 aylardan haziran, hiçbir şey sığdıramadığım bavulumun içine büyük bir özenle koymuştum bu bisküvileri, bayılmıştım çünkü, ve aylarca kimseye vermedim :D haftada bir tane yiyordum gizli gizli, sonra bir baktım Türkiye'de de varmış :D. Napıcan bendeki de böyle bir hal :D Neyse dene tamam mı çok hoş. Migros da satıyorlar. 

Dikkat: Bu site bugün çok reklam verdi. :)
??? Tarifleri mi istemiştin, İsimlerine tıklaman yeterli.
İsveç gurme afiyetler diler.
                                           


2 yorum:

  1. Siboşum çok güzel bilgiler :* Takipteyim. Ayrıca İsveç bu bıkılmaz :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bıkılmasın :D sağol canım benim.

      Sil