Bir güzel selam olsun insanlara, Umutlu bir ana yeşeriyor her gün burada :) Biz kocaman olduk 29lara vardık hemen de size oda detayları ile gelelim dedik.
Bebek bekleyenler, oda yapmak isteyenler, oda düşünenlere fikir olsun diye geldim. İnternette araştırdığım, hem çocuğun sağlığı için en doğru yolları hem de benim için en rahat olanları bulmaya çalıştım. Ben daha hiç bir şeyini almadım. Sizden de fikir gelirse önemser değiştiririm diye önce paylaşayım dedim.
Öncelikle bebeğin ilk günleri, ilk zamanları hatta ilk senesi bizimle olacak, yanımızda bitmesi gerekecek o yüzden de yatağa yapışabilecek modelleri tercih etmek en mantıklısı :) Bu chicco'nun en popüler next to me modeli. Bence acayip mantıklı. Sallanabilir de ayarlanabiliyor, boyu da yatağınızın boyuna göre değişebiliyor. Kılıfı da yıkanabiliyor, üstelik çocuğun kusması durumları düşünülerek yan pozisyonda da tutulabiliyor filan.
Bir de ahşap modeller var, marangozlarda yaptırabileceğiniz. Bunlar da olabilir bence. Benim nedense oldum olası beşiklere takıntım vardı. Çocuklar içinde hapis oluyor gibi geliyor o yüzden açık modeller her zaman daha çok ilgimi çekti. Öyle dört bir yanı kapalı yatakta çocuk parmaklıklar arasında kalmış gibi geliyor. Bir tarafının açık olması çok daha mantıklı. Tabi dönmeye başladığı zaman yataktan yuvarlanabilir. Zaten bu yüzden her yanını kapatıyorlar. Ama olsun onun da çaresini buluruz.
Çocuğu odasına, yatağına hazırlama durumuna geçtiğimizde de yine beşik kullanmak istemeyen bir deliydim ben. Montessori yatakları ile kafayı bozdum. Zaten beşiklerin gerçekten sağlıklı olmadıklarını düşünüyorum. Bilimsel verim var mı hayır . :) Beşiğin dışındakiler bir risk olarak düşünülüyor. Özellikle 6. ay sonrası yani dönme işlemleri ile gelişen bebek hareketleri riski. Nisan Hanım gelene kadar hazırlamak istediğim oda bu şekilde. Bebek haberini aldığımız ilk günden beri oda bakıyorum. Yer yatağını da ilk ben düşündüm sanıyordum meğersem Montessori teyzem bu yatağı keşfedeli yıllar olmuş.
Bebek odası yer yatağı şeklinde arattığım modelin Montessori yatak diye adı bile varmış. Aslında tam Türklerin çıkaracağı yatak türüydü ama neyse kaçırmışız fırsatı.
Tabii bu yatağın zor yanları var. Annenin beli! Eğilip, kalkmak mesele. Ama bir de şurdan düşünün akşam uyuturken, hop uzan yanına mis uyut kalk git odana. Ya da kaldır adamı, belim ağrıyor indirirken kaldırırken de bakıversin azıcık :)
Diğer bir tehlike de çocuğun yere düşmesi, orada uyuyakalması, ya da sizin karanlıkta çocuğun üstüne basmanız. İyice abarttım. Neyse işte tehlikeli olabiliyor dediler.
Gel gör ki korumalık yerine yuvarlak minderler çok daha cici bir çözüm olmuş. Bu kadar da yuvarlanabiliyorsa kalksın yanımıza gelsin canım diyoruz.
Düşme tehlikesi için genelde korumalık yapılmış yatak yanlarına ama bence oradan çıkmaları çok daha kolay ve mesafe oluştuğu için darbe etkisi daha olası.
En olmadı koy yere pufidik postları olay çözülsün. Yumuşak postlarda uyumak daha bile iyi olabilir onun için :)
Odanın diğer ürünlerine gelince, her yerde sevdiğim gibi bebek odası da sade olmalı. İçinde dolaplar, şifonyerler, çocuğun alanını kısıtlamamalı.
Sadece yatakla kalmayacak mecburen giysilerini koyacağımız bir ürün gerekli. Ben şifonyerden yanayım. Evimin her yeri zaten ikea olduğu için hemen onu da ikeadan arattım.
Al sana mis gibi şifonyer. Hem çok genişler hem de ferah. Her şeyi sığdırırsın. Benim kendi dolaplarım da ikeadan. Kullanımı da çok rahat oluyor. Farklı renkleri de var. Mesela benimkiler ahşap ama ahşabı daha çok yetişkin odalarına yakıştırıyorum. Bebek eşyaları beyaz olmalı gibi bir algı var. O yüzden benim tercihim beyazdan yana.
Bebek odasına temel eşyalar dışında olmazsa olmazlar var benim için Mesela ayna.
1. Aynanın bebeklerin beyin gelişimine harika etkileri oluyor. Beyinde bir ben daha oluşmasına, hareketlerine odaklanmasına, ışık yansımasının nasıl olduğuna ayna sayesinde varıyor , bir çok etkiyi ayna sayesinde fark edebiliyor. Ama dikkat edin ayna ile tanışma da önem taşıyor. Mutlu bir zamanında göstermek en önemlisi. Büyüklerimiz maalesef aynaya bakmayı hiç de doğru bulmuyor. Ama onlar eskidenmiş boşverin :) Korkularınızı atın bir köşeye. Aynadan canavar çıkmayacak merak etmeyin :)
2. Kitaplar.
Okul öncesi mezunu olduğumu bilmeyen kalmamıştır artık. O yüzden aslında kızıma daha faydalı bir anne olmam beklenilesi. Herkesin bildiği ama okul öncecilerin pozitif sonuçlarını çok net görebildiği alanlar kitaplar. Bebekler kitaptan ne anlar modunda insanlar azaldı. Ama düşünenler de var. Kitap olsun aman çocuğumun kitaplığı da var densin diyenler de kitapları üç metre yukarı koyanlar oluyor. Kitap değerlidir, güzeldir ama dokunmadıkça, görmedikçe ne anlamı var?
Bebekler için de bu söz geçerli. Bebeklerin de ağzına bir güzel sokabildikleri, elinde sıkıştırabildikleri bez kitapları oluyor. Yatağının içinde bu tarz kitaplar durabilecekken, göz hizasında da biraz daha büyüdüğünde inceleyebileceği kitapları olması gerekiyor. Kalın mukavva olmalarına dikkat etmek bence yeterli. Diğerlerini yırtması an meselesi. Bebek olması kitaba dokunmayacağı anlamına gelmiyor. Tabii ki sizinle birlikte dokunabilir, inceleyebilir. Ağzına götürmeye kalktığında nazik hareketlerle ilgisi dağıtılabilir.
Her gece, sabah, bebeğin en uygun olduğu zamanlarda sizin okuyacağınız kitaplarınız olması gerekiyor. Nasıl okuduğunuz içinde ne yazdığından çok daha önemli. Heyecanınız, ses tonunuz, yanında kullandığınız kuklalarınız, çıkardığınız taklit sesleriniz bunlar hep bebeğinizin kitaba alışmasına, kitapların ilgi çekici bir şey olduğu fikrine kapılmasına ve arzulamasına sebebiyet verecek ipuçları oluyor.
Hayal gücünü geliştirebileceğiniz, mutlu bir çocuk yetiştirebileceğiniz, duygularını kontrol edebilmeyi daha kolay öğretebileceğiniz bir araç kitaplar. En önemli husus ise göz hizasında ve erişebilecekleri yerde durmaları. Emekleyip buraya gelebilecek çocuk en az 9 aylık olur. O zamanda bu kitapları ellemesinde hiç bir sakınca olmaz. Rahat olun. Yırtılan kitap da olsa beynine attığınız bir nöronun giden 15liradan çok daha büyük etkileri var.
Şimdilik öneriler bu şekilde.. Daha çok örnek bulduğumda paylaşılacaklar listesine girecek.
Mutlu kalın, sağlıklı kalın, bir dolu kitaplı günlere....